Provincie : Vlaams-Brabant
Gemeente : Humbeek
Adres : Kruispunt Kerkstraat - Romuldusstraat
Postcode : 1851
Constructiejaar : 2013
Ontwerper : Luc Binst en Edwin Remmerie (Crepain Binst Architecture nv)
Realisator : Luc Binst en Edwin Remmerie (Crepain Binst Architecture nv)
Materiaal : opaal glas
Foto : 2013
Soort : Verticaal (cilindrisch)
Opmerking :
Zonnewijzerkundig advies & berekeningen : Willy Leenders (Zonnewijzerkring Vlaanderen vzw)
De zonnewijzer bestaat uit een opalen cilinder van 3,60 m hoogte en 1,80 m diameter. Hij staat op een metalen onderstel van 1 m hoogte. In het bovenvlak bevindt zich een bol van 10 cm diameter die, bij zonlicht, een schaduw werpt op de binnenkant van de cilinder. Door het opale glas is die schaduw ook aan de buitenkant te zien. Daar geeft ze een aanduiding van het uur en de datum. Er zijn uurlijnen voor elk vol uur en datumlijnen voor het begin van de vier seizoenen. Het aangeduide uur is de plaatselijke zonnetijd.
Van zonsondergang tot zonsopgang neemt een geprogrammeerde laserstraal vanuit de bodem van de cilinder de aanduiding van uur en datum over.
's Avonds en 's nachts is de witte opalen zuil bovendien feeëriek verlicht.
De zonnewijzer werd gerealiseerd op initiatief van André Lombaerts (Humbeek Sas Events) ter herinnering aan de viering van het duizendjarig bestaan van de gemeente Humbeek evenals aan Willem Le Page (° Humbeek 1688), priester, wiskundige, professor en later rector van de KU Leuven. In 1760 verscheen van hem een boek over de constructie van zonnewijzers.

15 fotos voor deze zonnewijzer:
Terug naar www.gnomonica.be