Provincie : Limburg
Gemeente : Genk
Adres : Molenstraat
Postcode : 3600
Plaats : Zonnewijzerpark in the Molenvijverpark
Constructiejaar : 1999
Ontwerper : Patric Oyen
Realisator : Aannemersbedrijf Reulens. Heraangelegd op aanwijzigen van Willy Leenders door aannemersbedrijf Van de Kreeke
Foto : Annemie America (stad Hasselt) (2000)
Soort : Meervoudig
Opmerking :
In deze zonnewijzer staan zeven hardstenen blokken opgesteld. Het bovenvlak van elke blok heeft twee korte randen en een lange rand. Bij elke korte rand hoort, parallel ermee, een strip in de grond. Als de schaduw van de rand op de bijbehorende strip valt geeft het cijfer bij de strip aan hoe laat het is.
De stijl van een zonnewijzer en zijn schaduw vormen één vlak, het uurvlak. Alle lijnen in dit vlak hebben dezelfde schaduw. De rand van een blok is zo een lijn. De stijl die erbij hoort is in deze zonnewijzer weggelaten, de uurlijn (de strip in de grond) niet.
Bij elke blok moet je je dus de stijl van een horizontale zonnewijzer indenken. Twee uurlijnen van die zonnewijzer, een in de voormiddag en een in de namiddag zijn aangebracht.
Vermits er zeven blokken zijn, bestaat deze zonnewijzer uit zeven zonnewijzers met elk slechts twee uurlijnen, paarsgewijs 12 en 18, 11 en 17, 9 en 15, 8 en 14, 7 en 13, 6 en (12).
Terug naar www.gnomonica.be