Provincie : Limburg
Gemeente : Genk
Adres : Molenstraat
Postcode : 3600
Plaats : Zonnewijzerpark in the Molenvijverpark
Constructiejaar : 1999
Ontwerper : Willy Ory naar een concept van Ignace Naudts
Realisator : Anja Römer
Foto : Annemie America (stad Hasselt) (2000)
Soort : Meervoudig
Opmerking :
De hardstenen constructie heeft zeven vlakken die elk anders gericht zijn. Op elk vlak is een zonnewijzer aangebracht. Die geven de tijd aan op verschillende manieren zoals de zonnetijd (ware plaatselijke tijd), de zomertijd, de wintertijd. Om die laatste twee precies te kunnen aflezen moet de aflezing gecorrigeerd worden met de tijdsvereffening. Die is in de vorm van een curve op het zuidelijke vlak aangebracht.
De tijdsvereffening is een correctiefactor variërend van ongeveer min 15 minuten tot ongeveer plus 15 minuten afhankelijk van de datum.
De uurlijnen op het oostelijk en westelijk gerichte vlak maar ook op het vlak evenwijdig met de stijl, lopen parallel aan elkaar.De stijlen op deze vlakken hebben een inkeping waarvan de schaduw een idee geeft van de datum.
Merk hoe de stijlen op alle vlakken dezelfde helling hebben. Die moet immers gelijk zijn aan de breedtegraad van de plaats, hier 51°.
In tegenstelling tot wat velen verwachten staat ook op de noordzijde een zonnewijzer. 's Morgens vroeg en 's avonds laat in de zomer krijgt die immers zonlicht vanuit het noordoosten en het noordwesten.

2 fotos voor deze zonnewijzer:


Terug naar www.gnomonica.be