Provincie : Limburg
Gemeente : Hoeselt
Adres : Kruispunt Hardelingen en Panisbergstraat
Postcode : 3730
Plaats : Nabij de deelgemeente Werm op 600 meter ten westen van de weg Hoeselt-Tongeren bIj knooppunt 123 van het fietsroutenetwerk
Constructiejaar : 2009
Ontwerper : Willy Leenders
Realisator : Technische Dienst gemeente Hoeselt onder de leiding van Maurice Hex
Foto : Willy Leenders (2009)
Soort : Horizontaal
Opmerking :
Berekening: Willy Leenders
Tekst: uitleg op een bordje
Zonnewijzer voor 'Italiaanse uren' (tijd tot zonsondergang)
Deze zonnewijzer geeft niet het uur aan. De schaduw van de punt van een 40 cm hoog paaltje geeft aan hoeveel tijd er nog rest tot zonsondergang. (Op de foto iets minder dan 6 uur - zie detail).
Het uurlijnenpatroon is aangebracht op de grondop een oppervlakte van ongeveer 5 m x 5 m. Het bereik van de zonnewijzer is beperkt tot de periode van één uur na zonsopgang tot één uur vóór zonsondergang.
De gebogen lijn dichtbij het paaltje (zie detail) is de plaats waar de schaduw van de punt van het paaltje van 's morgens tot 's avonds valt bij het begin van de zomer, omstreeks 21 juni. Op de andere gebogen lijn valt die schaduw bij het begin van de winter, omstreeks 21 december.
De aanleg van deze zonnewijzer werd mogelijk gemaakt door de serviceclub Marnixring in Limburg die in 2006 haar driejaarlijkse prijs toekende aan het fietsroutenetwerk Limburg.
De zonnewijzer op een 'belevingsplaats' (weids panorama, picknicktafel en speeltuigen) langs de fietsroute brengt deze prijs in herinnering.
De fietser kan op de zonnewijzer aflezen hoeveel tijd hem nog rest tot het donker wordt.
Deze zonnewijzer in Hoeselt is de eerste zonnewijzer van dit soort in Vlaanderen. Een tweede werd in 2011 geplaatst in Diepenbeek

5 fotos voor deze zonnewijzer:
Terug naar www.gnomonica.be